Volg ons op

Subaru merk informatie

Subaru dealer Koenen’s Autobedrijf Echt / Limburg informeert u graag m.b.t. het merk Subaru, het logo, de fabriek en de historie.

Decoratie_Subaru_Logo_Naam

 

Subaru. Een wéreldmerk

Decoratie_Subaru_Logo_Oorsprong

Het merk is genoemd naar de Japanse naam voor het Zevengesternte, dat in gestileerde vorm in het logo terug te vinden is (zij het met slechts zes sterren; in het sterrenbeeld Pleiaden, Zevengesternte, is de zevende ster voor het blote oog niet zichtbaar; met een goede telescoop is de zevende ster wel waarneembaar).

 

 

 

 


 

 

Subaru produceert al ruim vijftig jaar automobielen en is nu meer dan 30 jaar actief in de Benelux. Het merk maakt deel uit van het wereldomvattende Fuji Heavy Industries Ltd, een concern dat zich niet alleen met de productie van auto’s bezighoudt, maar ook met die van vliegtuigen, treinen, openbaar vervoer-middelen en speciale voertuigen. Kortom: Subaru is niet zo maar een merk. Subaru is een wéreldmerk!

Historie_Visual_01Meest zichtbare divisie van het Fuji Heavy Industries-concern is de autotak: Subaru. Begin negentiger jaren besloot deze divisie zich vrijwel geheel te gaan toeleggen op de productie van modellen met een belangrijke, extra veiligheidsvoorziening: Symmetrical All Wheel Drive (Symmetrical AWD), oftewel vierwielaandrijving. Inmiddels zijn alle leverbare modellen hier standaard en zonder meerprijs van voorzien.

Met name in de laatste jaren wist Subaru met zijn producten talloze belangrijke, internationale onderscheidingen binnen te halen. Dit begon feitelijk met het behalen van liefst drie Wereldkampioenschappen Rally achter elkaar, waardoor Subaru snel in beeld kwam bij de sportieve, dynamische automobilisten. Met de introductie van trendsettende en bijzondere modellen als de Forester AWD en Outback AWD werd de bekendheid van Subaru in hoog tempo uitgebouwd. Verder scoort Subaru traditioneel zeer hoog in de diverse klantentevredenheidsonderzoeken (J.D. Power / BBC Top Gear), in grootscheepse veiligheidstests (I.I.H.S. Verenigde Staten) en in verkiezingen waarbij de kwaliteiten als trekauto worden beproefd (ANWB Caravan & Kampeer Kampioen).

Alliantie
De talloze overwinningen en onderscheidingen, alsmede de enorme kennis van zaken als het gaat om Symmetrical AWD/vierwielaandrijving, zorgden niet alleen voor de snelle groei van het merk in Azië, de Verenigde Staten en Europa, maar ook voor de nodige, warme ‘belangstelling’ van andere autoconcerns. Dit heeft eind 1999 geleid tot een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van Subaru. Subaru’s moederconcern, Fuji Heavy Industries, ging toen namelijk een nauwe samenwerking aan met de grootste autoproducent ter wereld: General Motors in de Verenigde Staten. Gedurende zes jaar van strategische en financiële betrekkingen heeft de samenwerking wederzijds vruchten afgeworpen. Eind 2005 is deze alliantie in goed overleg beëindigd en heeft Fuji Heavy Industries een nieuwe partner gevonden in de thans één na grootste autoproducent ter wereld, Toyota Motor Corporation, waarmee een soortgelijke alliantie is overeengekomen met het uiteindelijke doel om zoveel mogelijk synergetische effecten tot stand te brengen. Dit gaat er zonder enige twijfel toe bijdragen dat Subaru zijn positie als relatief kleine, maar belangrijke speler binnen de mondiale autowereld in de komende jaren verder kan gaan uitbouwen.

Techniek
Elke auto die de Subaru fabriek verlaat, wordt gemaakt met dezelfde Subaru DNA; de Symmetrical All-Wheel Drive, de Boxer motor en het Subaru Vehicle Dynamics Control System. Het is het hart en ziel van onze voertuigen, en het is wat een Subaru een Subaru maakt.

Symmetrical All Wheel Drive (AWD)
Subaru is ’s werelds grootste fabrikant van vierwielaangedreven personenauto’s. De eerste Subaru’s met deze voorziening, officieel ‘Symmetrical All Wheel Drive’ geheten, kwamen op de markt toen de concurrentie er nog niet eens aan dácht (in 1972). En wat in de theorie al logisch leek (twee extra aangedreven wielen = méér grip en dus méér veiligheid) bleek in de praktijk zelfs nog beter te werken. Met als gevolg dat Subaru met haar standaard permanente vierwielaandrijving met name in bergachtige streken vanwege hun ingebouwde grip (veiligheid!) tot de meest populaire auto’s behoren. Daarnaast is een Subaru met Symmetrical All Wheel Drive bij vele mensen die met een aanhanger of caravan rijden dé favoriete auto.

In de afgelopen decennia wist Subaru het fenomeen Symmetrical AWD steeds weer te perfectioneren. Elk Subaru-model heeft in basis hetzelfde AWD-systeem, zij het keurig aangepast op het specifieke model. De huidige systemen, stuk voor stuk perfect aansluitend op uiteenlopende modellen, zorgen daardoor ook op de snelweg of in de stad voor belangrijke pluspunten ten opzichte van auto’s met tweewielaandrijving: extra grip, meer stabiliteit en een extreem hoge bochtvastheid. En dat maakt Subaru’s met permanente Symmetrical AWD vóór alles veiliger voor iedereen, onder àlle weg- en weersomstandigheden!

Veiligheid
Subaru rijden is kiezen voor optimale veiligheid. Subaru’s behoren tot de veiligste auto’s die er op de wereld rondrijden. In de eerste plaats omdat ze dankzij hun voortreffelijke onderstel en standaard Symmetrical All Wheel Drive (permanente vierwielaandrijving) aanzienlijk méér grip hebben en extreem goed scoren als het gaat om de algehele stabiliteit.

Maar mocht het desondanks tóch eens misgaan, dan laat een Subaru u niet in de steek. In dat geval namelijk, zijn er tal van veiligheidsvoorzieningen ingebouwd waarmee de gevolgen van een aanrijding zoveel mogelijk beperkt worden. Niet voor niets is Subaru al diverse malen met de hoogste eer gaan strijken in de nietsontziende botsproeven van het onafhankelijke Amerikaanse veiligheidsinstituut I.I.H.S. (Insureance Institute for Highway Safety). Een greep uit de voorzieningen waarover een Subaru beschikt om zijn inzittenden bij een aanrijding optimaal te kunnen beschermen. Om te beginnen is er een versterkte ringstructuur, die het interieur van de auto optimaal beschermt. Voorts wordt elke Subaru voorzien van tenminste twee airbags voorin. In vele gevallen worden deze airbags aangevuld met zij- of zelfs gordijnairbags. In het geval van aanrijdingen van achteren komen de actieve hoofdsteunen van pas. Het voert te ver de werking daarvan hier volledig uit de doeken te doen, maar ze verkleinen het risico van nekletsel (whiplash!) in zulke gevallen aanzienlijk. Verder is het merendeel van de Subaru’s voorzien van een anti-blokkeer remsysteem (ABS), al dan niet aangevuld met EBD (Electronic Brake Distribution), waarmee wordt tegengegaan dat de bestuurder in noodgevallen de macht over het stuur verliest. Bepaalde Subaru-modellen zijn bovendien voorzien van Vehicle Dynamics Control en Isofix-bevestigingspunten voor kinderzitjes.

Ook aan de veiligheid voor omstanders is door Subaru gedacht. Mocht bijvoorbeeld een medeweggebruiker worden geraakt, dan worden de kansen op verwondingen geminimaliseerd. Zo heeft elke Subaru een relatief grote, vrije ruimte tussen het motorblok en de motorkap, waardoor de botsenergie zo goed mogelijk door de inverende motorkap wordt geabsorbeerd. Los daarvan beschikt elke Subaru bijvoorbeeld over ruitenwissers met een vooraf ingebouwd breekpunt, waardoor zij afbreken als er een grote kracht op wordt uitgeoefend.

Copyright © N.V. SUBARU BENELUX 2013. Alle rechten voorbehouden.