Volg ons op

SUBARU op autosalon Brussel

SUBARU MET EUROPESE PRIMEUR OP AUTOSALON BRUSSEL 2016 

  • Europese première vernieuwde Subaru Forester Subaru_Nieuws_19b
  • Benelux première Subaru XV
  • Aangepast interieur en exterieur voor Subaru XV
  • Forester door tal van wijzigingen klaar voor de toekomst
  • Levorg verrassend alternatief voor gevestigde orde
  • Sportieve BRZ en legendarische WRX STI eyecatchers

 

Subaru grijpt het Brusselse autosalon aan om twee belangrijke modellen te vernieuwen. De Subaru XV is per januari van binnen en van buiten fors opgefrist, de immer populaire Forester, die in de loop van het eerste kwartaal op de markt komt, is eveneens onder handen genomen. De wijzigingen zijn niet alleen visueel; ook onderhuids is er een en ander veranderd met nog betere rijeigenschappen als gevolg. Natuurlijk ontbreken ook de sportieve ‘gangmakers’ van het merk, de Levorg, BRZ en WRX STI, niet op de Subaru-stand in Hal 9.

Subaru levert al meer dan 40 jaar personenauto’s in Nederland. In al die jaren heeft het Japanse merk vooral naam gemaakt met betrouwbare en praktische vierwielers. Modellen als de Legacy, Forester en Outback zijn geroemd om hun en veelzijdigheid en bruikbaarheid. Niet zelden zijn modellen van de eerste generatie Subaru’s nog steeds op het Nederlandse wegennet te zien. Onderzoeken wijzen uit dat 96% van de Subaru’s na 10 jaar en ondanks vaak hoge kilometrages, nog steeds rondrijden.

Logo_Subaru-Dwars_CompleetHet merk is dus bekend om zijn betrouwbaarheid, maar iedereen die een klein beetje gevoel bij auto’s heeft –en dat hebben de meeste Subaru-rijders- zal Subaru associëren met sportiviteit. Vreemd is dat geenszins. Halverwege de jaren negentig maakt de legendarische Impreza GT Turbo naam als niet te kloppen rallywapen. Het model wint driemaal het wereldkampioenschap bij de rijders en bij de constructeurs. De magie van de Impreza GT Turbo is nog steeds niet verdwenen, menigeen zal zich de blauw-gele rallywagens weten te herinneren.

Ondanks dat Subaru de rallysport vaarwel heeft gezegd en zich nu voornamelijk richt op de langeafstandsracerij als de 24 Uren van de Nürburgring, speelt sportiviteit nog steeds een belangrijke rol in het gamma van Subaru. De WRX STI geldt als ver familielid van de Impreza GT als de kroonjuweel. Iets lager op de ladder qua vermogen, maar zeker niet als het om rijplezier gaat, bevindt zich de Subaru BRZ, een sportief gelijnde, achterwielaangedreven coupé. Sinds eind 2015 is de sportieve range van de Subaru-modellen uitgebreid met de Levorg, een sportieve als ook veelzijdige en praktische Sports Tourer die de Legacy heeft opgevolgd.

Subaru geeft met zijn veelzijdige gamma invulling aan vijf belangrijke merkwaarden. Gemoedsrust, non-conformiteit en betrouwbaarheid zijn terug te vinden in alle modellen, bij de BRZ, WRX STI en Levorg speelt bovendien rijplezier een belangrijk rol. Avontuur is het meeste van toepassing op de crossover- en SUV-achtige als de XV, Outback en Forester.

Subaru XV
De recent vernieuwde Subaru XV beleeft zijn Benelux debuut op het salon. De auto valt op door een aangepast front met onder meer een anders vormgegeven bumper met grotere luchtinlaat, aangepaste behuizing van de breedstralers en een forse onderste bumperrand ter verbetering van de aerodynamica. Tevens zijn er twee nieuwe lakkleuren beschikbaar: een blauwmetallic en een platte kleur blauw.

Aan de achterzijde vallen de nieuwe achterlichten op die nu zijn opgetrokken uit helder glas. Zowel in de koplampen als in de achterlichten is nu het Subaru-specifieke Hawkeye lichtsignatuur aanwezig, oftewel een voor het merk specifieke vorm van de verlichting. Tot slot springen aan de buitenzijde de nieuw vormgegeven lichtmetalen wielen en dakspoiler in het oog.

De Subaru XV heeft meer te bieden dan een aangepast exterieur. Ook binnenin zijn tal van wijzigingen doorgevoerd. Meest opvallende zijn een nieuw, dikker stuurwiel, diverse gewijzigde interieurpanelen, aangepaste schakelaars en om een ietwat sportievere sfeer te creëren, oranje stiksels. Er is meer goed nieuws: alle kopers van een Subaru XV met af-fabriek gemonteerd navigatiesysteem ontvangen gedurende drie jaar gratis kaartupdates voor het systeem. Subaru heeft met de aanpassingen in de Subaru XV het gevoel voor kwaliteit, toch al zo’n typisch Subaru-kenmerk, verder weten te verhogen.

Afhankelijk of de 1.6 of de 2.0 benzinemotor wordt gekozen, is de Subaru XV leverbaar als Intro of Premium. Welke uitvoering het ook wordt, CVT, Symmetrical All wheel drive, boxermotor en de alom geprezen actieve en dynamische veiligheid zijn altijd standaard. Er is al een Subaru XV vanaf € 25.995,-.

Forester met diesel en CVT
Tweede belangrijke nieuwkomer op de Subaru-stand in hal 9 is de Forester. Ook deze auto beleeft zijn Europese première tijdens de autotentoonstelling in Brussel. Werd vorig jaar de reeks al uitgebreid met een 2,0 liter dieselmotor en Lineartronic automaat, dit jaar is vooral de buitenzijde van de robuuste Forester aan de beurt. Zo is de auto per modeljaar 2016 voorzien van LED-koplampen met bochtenverlichting (alleen Premium), zijn de achterlichtunits aangepast en is de auto voorzien van dikker glas rondom waardoor rijwind en geluiden van buitenaf nog beter buitengesloten worden.

Tevens zijn afhankelijk van de uitvoering drie jaar gratis kaartupdates voor het navigatiesysteem, nieuwe lichtmetalen wielen in 17 of 18 inch en spraakgestuurd assistentiesysteem SIRI standaard. Wat gebleven is, is de 148 pk sterke boxerdiesel met automaat en permanente vierwielaandrijving; een unieke combinatie. Geen ander model combineert deze eigenschappen met een ruim en flexibel interieur. Ongeacht de uitvoering biedt de Forester altijd een zuinige en krachtige aandrijflijn en een hoge mate van grip dankzij standaard 4WD. Dat, gecombineerd met de nadruk op comfort en veiligheid, maakt de Forester CVT een bijzonder veelzijdige SUV, bovendien een model dat met zijn trekgewicht van 2.000 kilogram uitermate geschikt is als trekauto. De Forester is er vanaf € 35.995,-.

Levorg
De Levorg stond vorig jaar voor het eerst op de autotentoonstelling van Genève, inmiddels is hij sinds oktober in Nederland te koop. De sportieve stationwagon is leverbaar met een krachtige direct ingespoten 1.6 turbomotor met 170 pk, gekoppeld aan CVT automatische transmissie en natuurlijk de permanente vierwielaandrijving die op vrijwel alle Subaru’s standaard is. De nationale en internationale pers heeft zich recent zeer lovend over de Levorg uitgesproken. Zijn uitstekende wegligging, unieke aandrijflijn en riante ruimteaanbod maakten indruk. De Levorg is leverbaar in twee uitvoeringen: de Comfort en Premium. Welke uitvoering ook wordt gekozen, de uitrusting is rijk met onder meer LED-koplampen, CVT, AWD, lichtmetalen wielen en nog veel meer. De Levorg is er vanaf € 35.995,-.

Outback
De Outback is in zijn huidige vorm sinds maart vorig jaar in het gamma opgenomen. Het model geldt als de ultieme cross-over van het merk. De veelzijdige en ruime stationwagon is leverbaar met een 2,5 liter benzine boxermotor en een tweeliter boxerdiesel, beide standaard voorzien van vierwielaandrijving en CVT-automaat. Ook standaard is EyeSight, een revolutionair systeem dat met twee camera’s de omgeving en rij-omstandigheden van de auto volgt en desnoods ingrijpt als er gevaar dreigt. Mede dankzij deze voorzieningen behaalde de Subaru Outback recentelijk de hoogste 5-sterrenbeoordeling bij de Euro NCAP-botsproeven. De Outback heeft bovendien een bijzonder complete standaarduitrusting waar geen van zijn concurrenten aan kan tippen. Hij is er met benzine- of dieselmotor en in twee uitrustingsniveaus: Comfort of Premium. De Outback-prijzen beginnen bij € 40.995,- voor de 2.5i Comfort met benzinemotor, de versie met krachtige dieselmotor, alleen leverbaar als Premium, is er vanaf € 54.995,-.

WRX STI en BRZ
De sportieve modellen ontbreken evenmin op de tentoonstelling. De WRX STI combineert de prestaties van een rallyauto met de bruikbaarheid van een vierdeurs familieauto. Met zijn standaard vierwielaandrijving kleeft de WRX STI niet alleen aan elk type wegdek, tevens weet hij moeiteloos het imposante vermogen van 300 pk om te zetten in ongekende acceleratie en bochtensnelheden. Er is geen auto op de markt die dichter bij een rallyauto staat dan de WRX STI. De BRZ is minder krachtig, maar minstens zo leuk om te rijden. Zijn gestroomlijnde tweedeurs carrosserie wordt voorbewogen door een 200 pk sterke boxermotor. De old-school achterwielaandrijving in plaats van vierwielaandrijving, zal iedere liefhebber van puur en sportief autorijden enthousiasmeren.

De Subaru-stand (nummer 9.05) bevindt zich in hal 9, de autotentoonstelling van Brussel wordt gehouden van 14 januari tot en met 24 januari. De autoshow is geopend van 10.00 uur ’s ochtends tot 19.00 uur ’s avonds.

Bron: Subaru.NL