Fiscale informatie

Informatie bestemd voor zakelijke aankoop waarbij het bedrijf BTW aftrek mogelijkheden heeft.

De fiscale voordelen van een grijs kenteken:

 • Geen BPM afdracht
 • Extra lage wegenbelasting
 • Geen Co2 heffing
 • Lagere verzekeringspremie
 • Lagere bijtelling
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek 28% (onder voorbehoud van wijziging)
 • Rente op financial lease is aftrekbaar
 • Aftrekbare vaste lasten, onderhoud, banden, verzekering, wegenbelasting, brandstof

Geen BTW betalen:

Voorkom negatieve cashflow beïnvloeding door onnodige BTW betaling.

Bij aankoop van een auto is het normaal zo geregeld dat u de BTW aan ons moet afdragen. Vervolgens kunt u, indien u BTW mag verrekenen, de aan ons afgedragen BTW bij uw volgende fiscale aangifte weer aftrekken. Dit heeft tot gevolg dat u dit bedrag tijdelijk moet ophoesten uit uw bedrijfskas, daardoor kunt u met dit geld niet werken zolang u dit niet van de belastingdienst terug ontvangen heeft. Bij kwartaalaangifte kan dit oplopen tot wel 3 maanden.

Wij kunnen ons voorstellen dat dit onwenselijk is en cashflow problemen oplevert. Om dit te voorkomen en voor u de aankoop van een nieuwe auto te vergemakkelijken hebben wij voor u de unieke mogelijkheid gerealiseerd dat u de BTW niet aan ons hoeft te betalen. (Uiteraard kunt u BTW die u niet betaald heeft ook niet terugvorderen.

Privégebruik van een auto van uw onderneming.

Als u de auto van de onderneming ook privé gebruikt, bijvoorbeeld voor vakantieritten, boodschappen of familiebezoek, dan hebt u daar zelf voordeel van. Dit wordt het ‘privégebruik van de auto van uw onderneming’ genoemd. Dit privégebruik moet u met de autokosten van uw onderneming verrekenen. Ook voor de btw moet u rekening houden met het privégebruik van de auto. Als u een auto van uw onderneming ook privé gebruikt, moet u voor dat privégebruik een bedrag verrekenen met de autokosten van de onderneming. Dit bedrag is maximaal het bedrag van de autokosten. Het bedrag dat u verrekent met uw autokosten, hangt af van de waarde van de auto.

Privégebruik bestelauto ( grijs kenteken)

De regels voor privégebruik van een auto gelden ook voor bijna alle bestelauto’s. Uitzondering hierop zijn bestelauto’s die bijna uitsluitend geschikt zijn voor het vervoer van goederen. Het gaat dan om auto’s die bijvoorbeeld alleen een bestuurdersstoel hebben en waarvan de bevestigingspunten van de passagiersstoel zijn weggeslepen of dichtgelast. In zulke gevallen verrekent u het aantal privékilometers maal de werkelijke kilometerprijs met de autokosten.

Waarde van de auto voor bijtelling.

De waarde van de auto vormt de grondslag voor de verrekening van het privégebruik. De waarde van de auto is de oorspronkelijke cataloguswaarde inclusief btw en bpm, en inclusief de accessoires die door of namens de fabrikant of de importeur zijn aangebracht vóór het toekennen van het kenteken aan de auto. Voor de meeste auto’s vindt u de catalogusprijs op de website van de RDW onder voertuiggegevens opvragen – Fiscaal. Klik: DE RDW SITE

Met betrekking tot de bijtellingwaarde van de grijs import Dodge Ram modellen is door de belastingdienst in maart 2018 geconstateerd dat de door de betreffende handelsbedrijven onderling afwijkende en onlogische bedragen zijn verstrekt. Dit met als resultaat dat de RDW te gunstige bijtellingswaardes heeft weergegeven en dat heeft de belastingdienst doen besluiten om deze waardes vanaf 01.02.2018 te gaan controleren en aan te passen. Dit heeft als resultaat dat na 1 februari 2018 voor een Dodge RAM 1500, afhankelijk van het model, voorlopig een bijtellingwaarde vanaf ca. 67.000,- gehanteerd zal worden. Bij stijging t.o.v. de 2018 catalogusprijs, zal de alsdan de bijtellingwaarde ook wat hoger kunnen uitvallen.

Handig om te weten:

 • Voor een eenmanszaak of een V.O.F is er een regel dat het bedrag van de bijtelling niet hoger mag zijn dan de werkelijke kosten zoals afschrijving, onderhoud, brandstof etc. Verlenging van de afschrijvingstermijn naar 10 jaar is een mogelijkheid om deze kosten lager te krijgen.
 • Bijtelling voorkomen kan door geen privé kilometers met de bedrijfsauto te rijden. Privé een 2e auto aanschaffen kan dan voordeliger zijn dan het betalen van bijtelling.
 • Tot 500 km per jaar mag u zonder bijtelling met de bedrijfsauto privé rijden. Hierbij is dan wel een sluitende rittenadministratie noodzakelijk.
 • Gebruikt u de bestelauto uitsluitend zakelijk? Dan kunt u een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ indienen.
 • Bent u werknemer en hebt u een bestelauto van uw werkgever? En gebruikt u deze uitsluitend voor uw werk en niet privé? Dan kunnen u en uw werkgever een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ indienen. Uw werkgever hoeft dan geen bijtelling privégebruik auto bij uw loon te tellen. U hoeft ook geen kilometeradministratie bij te houden. Klik: VERKLARING INFO
 • Als 2 of meer werknemers door de aard van het werk een bestelauto doorlopend afwisselend gebruiken, kan het moeilijk zijn om de regeling voor privégebruik individueel toe te passen. In dat geval betaalt u eindheffing over de bijtelling privégebruik auto. Als u eindheffing toepast, is de bijtelling alleen loon voor de loonbelasting en niet voor de werknemersverzekeringen en de Zvw. De eindheffing voor doorlopend afwisselend gebruik van bestelauto’s is op jaarbasis een vast bedrag van € 300 per bestelauto.  Het bedrag van de eindheffing vermeldt u in de aangifte loonheffingen in de rubriek ‘Eindheffing doorlopend afwisselend gebruik bestelauto’. Klik: EINDHEFFING TOEPASSEN
 • Voor uitgebreide informatie kunt u ook nog de website van de belastingdienst raadplegen: BELASTING WEBSITE RAADPLEGEN

Motorrijtuigenbelasting voordeel op grijs kenteken: TARIEF OPVRAGEN

Aan deze info kunnen geen rechten worden ontleend, wijziging en typefouten onder voorbehoud, overleg altijd met uw accountant naar uw specifieke fiscale mogelijkheden.

Voor nadere informatie of het maken van een proefrit kunt u uiteraard geheel vrijblijvend contact met ons opnemen door op onderstaande afbeelding te klikken.

 

Alle illustraties en gegevens in deze pagina komen overeen met de stand van zaken op het moment van redactiesluiting. Wij behouden ons het recht voor om van tijd tot tijd, zonder voorafgaande aankondiging of enige verplichting, wijzigingen door te voeren in prijzen, specificaties, kleuren en materialen, alsook om de te voeren model en samenstelling aan te passen of uit het programma te nemen indien dit vanuit het oogpunt van productverbetering of om design- en/of marketingtechnische redenen noodzakelijk wordt geacht. Aan de hier verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

 

Zoek een occasion

Het laatste nieuws

VIJF STERREN WAARDERING

Koenen’s Autobedrijf B.V. behaald wederom de vijf sterren waardering. Koenen’s Autobedrijf heeft zich blijkbaar ...

Lees verder >> Meer nieuws